İşte Bu Bahar - Hıdrellez

Mayıs'ın gelişiyle birlikte, havalar iyice ısınmışken hem de, bir de baharın gelişini kutlamak gerek bence. Gerçi çoğu yerde havalar çoktaaaan ısınmış olsa da Ankara gibi bir yerde ancak mayıs ayında sıcak havaları görebiliyoruz. Ve işte baharın gelişini kutlamanın en iyi yollarından biri de Hıdrellez veya Hıdırellez Bayramı. Aslında bir nevi doğanın o tatlı kış uykusundan uyanmasını, artık bize biraz güneşli ılık havalar getirmesini, her ne kadar bahar alerjisi olanlar için (misal ben) kötü de olsa, mis kokan çiçekler açtırmasını kutluyoruz gibi. Türkiye'de bu bayramı 6 Mayıs'ta (5 Mayıs gecesinden itibaren) kutluyoruz.

Hıdrellez'in en güzel yanı ise, işte tam da o gece yani 5 Mayıs gecesi, dilek dilemek ve dileklerimizin gerçekleşmesini beklemek olsa gerek. Efsaneye göre, hıdrellez günü, ölümsüzlüğe erişmiş iki peygamber, Hızır ve İlyas'ın buluşup görüştükleri günmüş ve Hızır, zaman zaman, özellikle baharda insanların arasında dolaşır, zor durumda olanlara yardım eder, onlara bolluk, bereket ve sağlık dağıtırmış. Bu yüzden geceden gül ağaçlarına dilekler asılır ki, Hızır da bolluğuyla, bereketiyle gelsin ve dileklerimize dokunsun diye.

Açıkçası yaygın olarak gördüğüm geleneklerden birisi bu 'güle dilek asma' ve daha bir sürü gelenek var bu günle ilgili. Ama benim en hoşuma gidenlerden biri de 'Hıdrellez günü sabah erken uyanalım, günümüz uğurlu geçsin' geleneği. Ne yapalım o zaman? Hadi uyuyalım. :)

fatoş' BBS için bildirdi. İyi geceler ! :)


6 yorum:

beisa~ dedi ki...

O zaman iyi ki 9'da dersimiz varmış, bu bahaneyle gayet erken uyandım :p kihkih..

fatoş' dedi ki...

eet ben de aynısını düşünüyordum.
hadi bakalım, uğurunu görelim günün..
gerçi daha önce görmüş olsaydım, ilk 3e seçilmeyi dilerdim gül ağacının dibine de :D

littleiv dedi ki...

tebrikler blog ödüllerinde ilk 5'e kalmışsınız :)

http://www.blogodulleri.com/bo2010-ilk-bese-kalan-bloglari-takdim-eder/

beisa~ dedi ki...

evet! teşekkür ederiizz! :)
seni de aradı gözlerimiz ilk 5'te ama.. neyse, seneye artık :)

fatoş' dedi ki...

ama ilk 3e giremedik :(

beisa~ dedi ki...

sana da seneye artık :*